torsdag 31. mars 2011

Ovnsbakt suppe





Denne suppa er superenkel å lage, blir rik på smak og får en vakker farge. Og det er jo bra.

Først: Suppa kan lages på mange måter, og med mange forskjellige grønnsaker. Lurt å ikke ta for mange grønnsaker hver gang, jeg synes i hvertfall det er deilig når det ikke er mer enn fire-fem forskjellige. Som den som har fulgt med i Elri-timen har skjønt, liker jeg best å lage supper som er så smaksrike i seg selv at jeg slipper å tilsette en grønnsaksbuljong. Hjemmelaget kraft er supert, og det bruker jeg av og til - lett å lage er det også, men det er ikke alltid at man har tid/prioriterer det. Grønnsaksbuljong funker for mange, og i visse sammenhenger (hvis man bare har én potet og vann, for eksempel), men jeg synes at retter som blir tilsatt smak i form av grønnsaksbuljong har en tendens til å likne på hverandre - det minner lite om mindfulness. Og dessuten blir man avhengig av at ting skal smake så mye og så salt, at når man får servert noe som virkelig er lagd bare av gode råvarer så er tunga helt nummen. Heller et levende sanseapparat enn en sløv tunge! Hvis dere bruker buljong, bruk for all del noe bra og økologisk. Disse oppskriftene trenger ikke det - jeg synes i hvertfall at smakene blir renere uten.

ENTEN kan du ta alle grønnsakene (forslag: tomat, paprika, løk, hvitløk og chili. Fenikkel og søtpotet er også flott) du ønsker å bruke, vaske dem og skjære dem i STORE biter og legge dem i en form, blande inn litt olje og steke/bake dem i ovnen på ca. 180 grader i ca. 1 time. Og så blende alt, inkl. kraften, i blenderen når det er mykt og kanskje litt brunt på noen av kantene. Trenger du å tilsette litt mer vann, gjør det, gjerne fra vannkoker så slipper du å varme opp suppa etterpå. Salt, og pepper.


ELLER så kan du, slik som jeg gjorde denne gangen, ovnsbake masse tomat, paprika og fenikkel (for eksempel), slik som beskrevet ovenfor. Så kutter du selleri og vårløk i biter, surrer det i en gryte sammen med litt vann og blender dette sammen med de ferdige ovnsbakte grønnsakene. Litt mer vann? Salt og pepper.

Kan serveres i all enkelhet, som suppe eller lett lunsj. Du kan ha oppi ferdig kokte bønner eller kikerter. Et kokt egg. Nøtter, frø. Du kan servere med brød, med revet ost og/eller med en god olivenolje eller annen olje ringlet over.

Ha en fin onsdag!

onsdag 30. mars 2011

Fire






1: Godt brød med linsepostei

2: Romanosalat, alfalfaspirer, mynte og zest fra zitron

3: Lett dressing med sitron, sennep, salt og extra virgin olivenolje

4: Avocado i biter, blandet med dressing og bladpersille. Tomat. Bløtlagte hasselnøtter.

mandag 28. mars 2011

Gresskarcurry, linsespire- og appelsinsalat og urtesaus










Gresskarcurry:

Hakket løk (1 stk), hvitløk (en hel kinesisk), ingefær (2-3 cm!) og chili (1!) stekes i olje i en gryte. Tilsett noen spiseskjeer curry-pulver - jeg brukte Hot Madras curry powder. (Det er fantastisk å lage sin egen curry-blanding også!)
Ha oppi 1,5 boks kokosmelk, og litt gurkemeie. Tilsett gresskar (jeg brukte et helt flaskegresskar til fem personer, se bildet) i store biter. Skjær aromasopp (eller champignon) i skiver. Stek dem i en panne. Når gresskaret er nesten helt mørt kan du tilsette soppen, saften av en lime og salt. Server med ris, urtesaus og en god salat.

Urtesaus:

6 spiseskjeer yoghurt haes oppi en bolle, rør. Tilsett en ss sitronsaft og litt zitronzest, altså det gule på skallet (dersom du skal gjør det bør sitronen være økologisk!), en raus mengde finhakket mynte og koriander. Salt. Rør. Vil du ha sausen skikkelig ordentlig god, blend den! Da blir den tynnere, og smaken fra urtene kommer fantastisk bra fram.

Salaten:

Lag en seng av en valgfri grønn salat på et stort fat. Skjær appelsin (jeg brukte blodappelsin) i tynne, passe store biter. Paprika i tynne ringer/strimler. Skyll linsespirene. (slik kan du spire linser og frø selv!)
Skyll og riv en liten bunt bladpersille. Fordel appelsin, paprika, linsespirer og bladpersille utover salatsenga.

Inviter de fineste folk, og ha en fest.

Kokos!



Ferskt kokoskjøtt i juice/smoothies er utrolig deilig!

Bildet: blåbær + banan + kokoskjøtt + (ris)melk = deilig. Og blåbær med melk får en fantastisk farge.

Dagens: honningmelon + ananas + kokoskjøtt + blåbær + vann = supersuksess! En "tropisk drøm", som man sier.

Tidligere innlegg:

Hvordan åpne en kokosnøtt

Tamarillo og juice i blender

Ideer til fruktdrikker i blender

lørdag 26. mars 2011

Vår herlige tigerstad - en stemningsrapport og et hot hot minitips!







Da vi var ute og gikk på kryss og tvers fant vi noe som ikke kom med i Oslo-biter i et nøtteskall-guiden (her er den!) - det var nokså tilfeldig at vi gikk inn og jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve noe slikt i dag. Herliga London!, som de sier i Stavanger. Herliga Oslo, sier nå jeg. Herliga London også, da. Og herliga Paris og Berlin og New York, og herliga Ulvangen, Bergen, Tromsø, herliga Bodø og alt. Kanskje vi bare skal si: hurraaaaaaaaa! Det er vår!

Og hva var det vi fant? I Trondheimsgata, et steinkast nedenfor Carl Berner-krysset - der finner du en stor forretning - Amundsen hobby, heter den. Jeg så skiltene utenfor, og hadde aldri vært der inne før - tenkte litt i retning papir og malesaker, men var vanskelig å se hva det dreide seg om utenfra - ble nysgjerrig. Og hva møtte oss da vi kom inn? Jo. Et helt univers fylt av materiale til å lage verdener i miniatyr - den verden du måtte ønske. Dette er nerding på høyt nivå, med store muligheter til å fordype seg og spesialisere seg i svært, svært små detaljer. De har materialer til å lage det meste selv, i hvertfall male det selv, og de har uendelig mye readymades. Alt fra gressplenruller, hele hyller med bare forskjellige typer tre (til alle årstider), hus, ulike scenarioer med campingliv, fengselsliv, dyrehold, bryllup, biler, tog, gravemaskiner - bittebittebittebittesmå, øøøøøørsmå figurer til å putte inn i miniverdenene. Godtfolk, jeg mener det. Dette er årets tips - særlig hvis du liker veldig små ting. Stikk innom der når du er forbi. De har hundefigurer som er ca. tre milimeter store, og pinner eller pølser (litt vanskelig å si) som er under en millimeter lange som hundene kan leke med. De har ørsmå kråker, måker, tiurer, bjørnunger i flere positurer og sensurerte "sexy scenes" - alt ditt, eller en mann i sin beste alders hjerte kan begjære. Need I say more?

link med åpningstider

Suppe nummer tre med gule linser




Som den trofaste og kløktige leser du er (jeg har 18 følgere, jippi! Har du husket å legge deg til?) har du kanskje lagt merke til at de siste tre innleggene er nokså like? Alle omhandler mat. Ikke noe hvitløk og chili, ingen løk heller. Vårløk og gule linser går igjen - og det blir en suppe til slutt. Og minst én salat. Hmm... Mystisk!

Her får du oppskriften på en mild suppe med gule linser, kummin, korianderfrø, appelsin og blomkål. Selv om alle suppene inneholder og utelater endel av de samme nøkkelingrediensene har hver suppe sin egen personlighet.

Ingredienser (til ca. 2 personer):

200 g gule linser
1-2 gulrøtter i biter
1-2 vårløker, finhakket
2 ts kummin
1 ts korianderfrø
1 kanelstang eller 1/2 ts kanel
2 lime
1 appelsin
1/2 boks kokosmelk
1/4 blomkål, 1/2 hvis den er liten - bruk de små blomkåltrærne og evt. stilken i små biter
litt ingefærrot, finhakket
himalayasalt (eller vanlig salt)
evt. litt gurkemeie
koriander
kokosolje eller annen olje det går an å steke med

Rist kummin og korianderfrø i en gryte til det dufter deilig og har blitt gyllent. Ha krydderne i morteren, og knus dem - finn frem urmennesket i deg og dans gjerne en liten dans for moder jord, for eksempel. (Dersom du ikke har morter, skaff deg en så snart du kan, og bruk ferdig malte krydder så lenge - disse egner seg ikke spesielt godt til risting så hopp over dét). Varm oljen på middels varme. Surr vårløken - til den har blitt myk og blank, ja. Ha oppi krydderne og ingefæren. Skyll linsene. Ha dem oppi. Ha oppi vann - start med 3 dl og ha oppi mer etterhvert som linsene sveller. Ha oppi gulrotbitene, kanelstanga og kokosmelken. På bildet ser du at min kokosmelk er frossen - det er fordi jeg frøs ned resten da jeg brukte en halv boks forrige gang. Kok på svak - middels varme til linsene har svellet godt ut - ca 30 minutter eller mer, det kommer an på ønsket konsistens fra din side. Nå kan du enten blende suppa, slik som jeg gjorde, eller bruke den som den er. Så har du oppi de bittesmå blomkålbukettene, og lar suppa stå litt på svak varme til disse har blitt så møre som du vil ha dem. Så må du ha oppi salt, saften av en appelsin og saften av en lime. Jeg hadde også oppi et lite dryss gurkemeie for fargens skyld. Server med masse fersk, hakket koriander (gjerne mer enn på bildet!) og - surprise! - en limebåt!

Og salaten da? Den kommer etterpå. Så klart.

torsdag 24. mars 2011

Selleri-, gule linser- og rødbetsuppe, og bokhvetesalat





Suppen:

Ingredienser:
200 g gule linser
1/2 sellerirot
1 vårløk
1 ts karve
1 ts løpestikke (flukturt) (hvis du har)
1 sitron
Olje til steking
Vann
Salt

1. Finhakk vårløk, hakk sellerirot. La dette surre i en gryte til vårløken har blitt myk og blank. 
2. Skyll linsene tre ganger. Ha oppi gryta med et par glass vann. 
3. Tilsett karve og løpestikke. Knus urtekrydderne med hånda eller i en morter for ekstra smak.
4. La suppa koke til linsene har kokt ganske i stykker.
5. Riv rødbetene i mens. Rør inn rødbeter, sitronsaft fra 1/2 sitron og salt på slutten. 
Det skal ikke koke etter dette, bare la det stå litt. 

Server med en ekstra sitronbåt. Også veldig godt med en klatt tykk yoghurt oppi hvis du spiser sånt. 


Salaten:

1. Kokt bokhvete.
2. Små biter squash og blomkål marinert i
3. olivenolje + himalayasalt + bløtlagte sesamfrø + dill + ingefær (og gjerne litt honning og sennep!)
4. Tomat i biter.

Tygg mange ganger og spis sakte. 

onsdag 23. mars 2011

Snill og kul suppe med gule linser, søtpotet og fennikel, og tre små salater



Sola skinner og alt blir pent. Hurra! Her er en vegansk meny uten vanlig løk, hvitløk og chili. Hvitløk og chili og løk er så godt at jeg nesten glemmer at det går an å av og til droppe dem eller i hvertfall la andre smaker spille hovedrollene, på mer ayurvedisk vis. Denne suppa fikk en veldig balansert og varm smak. Søtpotet og fennikel er gode ektefolk, syns jeg.

Til en sulten person (eller to småsultne) trenger du dette (dobles lett og blir til to sultne, eller tre-fire småsultne):

1/2 boks kokosmelk
100 g  gule linser (skylles)
en liten søtpotet (små biter)
en liten vårløk (finhakkes)
en liten bit ingefær (finhakkes)
en ts fennikelfrø (mortres)
en lime
1 ts gurkemeie (fikk vite for ikke så lenge siden at gurkemeie er helt utrolig sunt. Kult!) 
1-2 ss olje (jeg brukte extra virgin coconutoil. Nam! Ellers kunne jeg brukt f.eks. den anonyme solsikkeoljen) 
3-5 dl vann
koriander
salt

Varm oljen lett i en gryte, surr vårløk og ingefær. Ha oppi fennikel og søtpotet når vårløken er blank og myk. La surre litt til. Tilsett linser (skylte!), kokosmelk og vann (start med 3 dl og spe etterhvert etter smak når du ser at suppa blir veldig tykk). La småkoke i et kvarters tid. Smak til med litt salt. Klem oppi limesaft fra en halv lime. Server med korianderdryss og en ekstra limebåt.



Jeg digger å ha rå mat ved siden av og/eller før varmebehandlet mat. Det er utrolig sunt og veldig veldig godt. Kroppen blir ekstremt glad, faktisk virker det for meg som om den blir gladere jo mer rått jeg spiser... Enn så lenge blir det fortsatt endel varmebehandlet mat, vanskelig å legge om over natta. Dersom salater blir for ambisiøst funker det også med litt oppskjært grønt, for eksempel noen gulrotstaver, selleri og/eller paprikabiter.

I dag lagde jeg salat i tre deler - så kan man ta det man selv vil, det ser bra ut på tallerkenen og rødbetens sterke farge kommer til sin rett. I tillegg holder eventuelle rester seg bedre.

1: Revne rødbeter nederst, mandarin i småbiter over der, så hakkede bløtlagte mandler og finhakket koriander. Passer veldig godt med ekstra sitron eller limesaft her! Revet eple er også topp.

2: Avocado med dressing av grov sennep, limesaft og koriander.

3: Alfalfaspirer med bløtlagte solsikkefrø og samme dressing som avocadoen, men uten koriander og med god olivenolje.

(Grunnen til at jeg bruker bløtlagte mandler og solsikkefrø er at det blir lettere å ta opp alle næringsstoffene i dem da, og jeg har også hørt at det blir lettere å fordøye. Smaken kommer også veldig godt frem i mandlene, og konsistensen blir deilig. Så klart går det an å bruke vanlige frø og mandler, eller ristede for smakens skyld.)

Tips:

Suppe med søtpotet er SÅ godt. Jeg vil virkelig også anbefale å lage blendet suppe med søtpotet en gang, for eksempel kan dere følge denne eminente oppskriften på Ekstremt bra utrolig fint.

tirsdag 22. mars 2011

Mellanmål





Banan + fryste blåbær + melon + rismelk/kumelk/soyamelk. I blender, altså. Godt! 

Besøk




Disse folkene = høydepunkter. Alle kom innom helga mi. På helgebesøk i Oslo fra Voss, Ås og Mo, på vei til Troms fra London, på vei fra Elfenbenskysten til Costa Rica, på vei fra Nordland til Mexico. Rike meg. Thank you guys!