søndag 24. april 2011

Min påskeaften i bilder. Og noen få ord.












Først jobbet jeg. Plukket hvitveis på vei hjem. Sov i sola oppå taket i ca. 15 minutter. Inviterte søster, bror, venn hjem for å lage pasta - ravioli fylt med spinat, persille, pinjekjerner og mozzarella. Tomatsaus. Pesto. Tagliatelle og smale tagliatelle (hva heter det igjen?) av resten av pastadeigen. Litt øl. Litt rosa hjemmelaget eplevin fra min søsters vinkjeller. Tre gitarer spilt rundt bordet, mens søster og jeg la oss ned på et teppe på gulvet for å høre på.

Og så - noe som jeg må fortelle om i en egen post! Wow!

fredag 22. april 2011

Earth Day i dag! Inspirasjonsliste.





For et vakkert hjem vi har - jorda, vår felles mor.

I dag er det Earth Day. (Og langfredag!)

Hvorfor miljøvern?

*Fordi naturen har en verdi i seg selv.
*Fordi vi faktisk er helt avhengig av naturen, og skulle vi tro noe annet er det bare å si takk og farvel - Moder Jord kan sluke oss når hun vil. Respect! Vi er en del av naturen.
*Vi vet ikke nok om verken oss selv eller naturen til at det er en god idé å trashe alt.
*Til og med den "tenk på barnebarna"-tankegangen synes jeg nesten blir litt absurd egosentrisk i den store sammenhengen - dette er virkelig snakk om så utrolig store ting. Det handler om å behandle naturen, altså også oss selv med respekt. Da kommer det så klart også de man selv kjenner til gode.


Jeg er utrolig glad i det som lever - mennesker, planter, dyr. Vann som renner, fjell, vidder, skoger, tjern, havet. Det får meg til å gjøre slike valg: 

MAT OG HUSHOLDNING
Er vegetarianer. Serverer vegetarisk mat til mange, lærer bort det jeg kan, og inspirerer andre til å lage mer vegetarmat. Kjøper mer og mer økologisk, kortreist og fairtrade matprodukter. Det er dyrt, men utrolig viktig, og jeg strekker meg og prioriterer slike ting når jeg kan. Bruker så bra egg som mulig, altså øko- og frittgående, helst enda mer lokalt og fair for hønene enn de store eggeselgerne. Bruker mye mindre melk og egg enn før. Kjøper økologisk vin - vin er allerede et luksusprodukt, så dersom jeg ikke har råd til ti-femten kroner ekstra så har jeg kanskje ikke råd? Igjen, jeg strekker meg. Kjøper for det meste miljøvennlige kroppspleieprodukter, f.eks. shampo og tannkrem. Kjøper øko/miljøvennlig dopapir og oppvaskmiddel. Mat og forbruksvarer er noe jeg shopper når jeg er i utlandet i steden for ting jeg ikke har bruk for, det er rimeligere når jeg først er der. Sorterer avfall. Gjenbruker ting - en flaske blir en vase, bokser i plast og glass blir brukt igjen og igjen, kokosskall blir til lysholder, hermetikkbokser blir blyantholdere, blomsterpotter og lykter, håndduker blir kluter, risposer vesker. Mat og kroppspleieprodukter man ikke får brukt før utløpsdato/ ikke liker selv må helst omdistribueres. Forsøker å dele med andre når jeg kan. Alle trenger vel ikke å ha en egen printer eller bil eller gressklipper! Eller stavmikser eller vaffeljern. (For eksempel.)

REISER

Går og sykler for det meste, særlig om sommeren. Bruker kollektivtransport når det trengs. Velger oftest tog når jeg skal reise rundt i Norge, selv om det tar 16 timer. Reiser foretaes oftest for å møte mennesker jeg er glad i, eller for å lære noe som er nyttig og viktig for meg selv og andre (og som derfor, håper jeg, gir veldig gode ringvirkninger likevel. Dette er noe jeg tenker endel på, og jeg forsøker stadig å finne ut av det...) Det betyr for eksempel at du ikke finner meg på shoppingtur i New York (men dersom jeg tilfeldigvis er i New York akkurat det året jeg skulle ha et behov for å kjøpe et par busker og en jakke, vil jeg jo si at det er skikkelig flaks!). Men kanskje jeg kan finne på å reise til New York for å delta på en workshop med Alex Grey, lære masse nytt om helhetlig tankegang om mat, bo der en stund eller noe helt annet.  


KLÆR
Kjøper nesten ikke noe klær og veldig lite ting ellers. Færre og færre impulskjøp. Liker fine klær, og liker godt å pynte meg, men forsøker å finne måter å gjøre det på som ikke innebærer å kjøpe nytt. Skapene mine er jo fulle av tøy! Jeg byttelåner med venner, og har en søster som er ca. like stor som meg. Det er veldig praktisk (i tillegg til at det er topp å ha en supersøster). Ellers har jeg fått masse fint tøy fra gode og snille medsøstre som kanskje shopper mer enn meg, og derfor trenger å renske skapet sitt. Jeg bryr meg ikke om at klær er brukte, litt slitte, ikke på mote. Har mange gode, gamle klær fra mamma, pappa, mormor, farmor og svigermor. Gir bort det jeg ikke trenger selv - enten til venner eller til fretex/loppemarked. Hvorfor skal jeg stenge inne pene kjoler og sko i skapet bare fordi de ikke passer helt til meg? Sjansen er veldig liten for at jeg plutselig skal bli høyere, eller få mindre føtter, eller større føtter, eller gå opp to størrelser sånn helt ut av det blå.


LIVET GENERELT
Utvikler min tilstedeværelse og måte å se verden på som gjør at materielle ting mer og mer blir klare substitutter for det vi egentlig ønsker oss. Setter stor pris på, og benytter meg av, gratis og miljøvennlige gleder - å være sammen med folk, å lese, høre på musikk, gå på tur, være i naturen, sitte helt stille, meditere, danse, synge, tegne, oppleve kunst, se på gresset som spirer, bittesmå insekter. Forsøker for det meste å gi gaver som ikke er ting, med mindre det er noe som er helt perfekt. Jeg gråter når jeg tenker på hvor hensynsløst mennesker har behandlet og fortsatt behandler jorda og alt som lever her, inkludert hverandre. Har vi glemt hvem vi er og hvor vi kommer fra? Jeg tror vi i nærmeste fremtid vil bli nødt til å tenke helt nytt. Kanskje vi kommer til å bo sammen på nye måter, vi kommer til å ha et annet forbruk, et annet forhold til mat, vann og ting, kanskje vi kommer til å distribuere tiden vår helt annerledes. Vi kommer til å få et nytt syn på mye. Vi lever i en veldig spennende tid. Vår tid på denne jorda! 

Alle er forskjellige, og de fleste av oss blir flinkere og mer bevisste etterhvert som vi lærer mer. Hva er du god på? Hva vil du bli bedre på? Kommenter i kommentarfeltet og inspirér meg og de andre leserne! 
Dersom du syntes at innlegget var inspirerende, send gjerne en link til noen du kjenner, eller del på facebook. Det er så viktig å ta vare på hjemmet vårt - altså jorda! Dersom du liker bloggen, bli gjerne følger! Da blir jeg glad.


Ellers.

Don't Kill the Whale. Bare ikke gjør det. Norge, av og til er du Tulle-Norge. Yes

torsdag 21. april 2011

Kulinariske elementer som passer bra til påskelunsj

Kokte sorte bønner marinert i hasselnøttolje med sitronsaft og -zest, salt og pepper. Finhakket flatpersille, vårløk, tomat og paprika. Latinamerikansk variasjon: marinade av olivenolje, salt og pepper, hvitløk, chili, mortret kummin og korianderfrø etter behag. Tomat, paprika og rødløk! Fersk koriander definitivt på sin plass. Sitron kan da gjerne byttes ut med lime. 

Superenkelt - rå brokkolibuketter lagt i en pose med olje og salt, og massért litt på hver enkelt brokkolibit, sånn at det ble mykere. Blandet med bløtlagte, hele mandler. Jartrud minnet meg på denne geniale kombinasjonen igjen! Takk! 

Bønnespirer og gulrotskiver med sitronsaft.

En kopp bløtlagte solsikkefrø og fire bløtlagte soltørkede tomater kjørt i blender sammen med litt vann, olivenolje og gurkemeie. Kan brukes som dip, dressing og pålegg! 

For en gangs skyld; rundstykker av ferdigkjøpt mix, bare for å teste. Så lett! Dog ingen billig variant. Bare sunne og gode ingredienser, for eksempel quinoa, hirse og sesamfrø!  Cornells Alternativ, heter det.
Fritt for gluten og gjær for de som har problemer med det. 

Kokt quinoa med finhakket rucola og basilikum og god olivenolje.

mandag 18. april 2011

Heldig

En ekte vårmiddag var klar da jeg kom hjem - kokte artisjokker. Og den beste risottoen jeg har smakt, med hjemmelagd kraft, hvitvin, aubergine, squash, aromasopp og parmesan. Og flatpersille og basilikum. 

Hurra! Jeg har en kropp! Den skal være sammen med meg til jeg dør. I tillegg har jeg blant annet et fuglesmykke og en heklet topp som viser magen uansett hva moten måtte mene. Toppen arvet jeg for ti år siden fra en ecuadoriansk fjortis som bodde sammen med familien sin i en bitteliten leilighet på kysten av Ecuador. Vi lagde perlearmbånd i de skitne oppgangene i blokka der de bodde, lagde majones i blenderen på kjøkkenet deres,  til pølseboden som foreldrene hennes drev, og sto på taket i solsteiken og så ned på naboene. En gang adopterte hun en hund fra gata, og en gang adopterte jeg en skillpadde fra en motorvei. Begge dyrene forsvant like plutselig som de kom.  
Solen skinner ukritisk inn på det jeg tegner og legger fram. 

lørdag 16. april 2011

Helg


Vi sklir fra vår og til sommer, fram og tilbake. Akkurat nå er det sommer. Med fest når jeg kommer hjem fra jobb, med roser og pasta med tomatsaus av ferske tomater og basilikum og parmesan og isvannbehandlet ruccola, og kald økologisk riesling. For ikke å nevne sol inn i stua og kjøkkenet, og fri.

Og se på bildet over. Er du i Oslo? Hot tips om hot spot - dette gjelder kanskje bare i dag, kanskje i morgen... Vår Frelsers Gravlunds nordøstre hjørne (opp mot St.Haugen og mot elva). Nå. Se og lukt. (dersom du kommer for seint til å se det blå blomsterhavet vil jeg likevel tippe at lerketreet lukter like himmelsk en god stund, og at fuglene er like ivrige i sin sangkonkurranse. Det anbefales altså uansett. Du kan også lære deg hvilken fugl som synger hva på Naturvernforbundets nettside. Er du forresten medlem? Det er jeg! Jeg synes at det er en skikkelig bra forening å støtte. De gjør en utrolig viktig jobb. 

Hva fint ville du vist meg akkurat nå, dersom jeg var der du var? (havet, hvor skapet står, et nyfødt lam etc.)

God palmehelg! Hva med å feire med en kokosnøtt?

fredag 15. april 2011

Jordskokkpurreogpotetsuppe. Med sopp og parmesan? Eller kikerter?

Med utgangspunkt i purreløk, potet og jordskokk kan du på enkelt vis lage en nydelig suppe.
Og den kan varieres - i det uendelige? Sikkert. Men her skal vi nøye oss med to varianter. 


En kraftig og luksuriøs variant med aromasopp og økologisk parmesan? 

Eller en mer alveaktig variant med kikerter?
Begge variantene er fantastisk gode! Jeg vil virkelig anbefale dere som spiser sopp og parmesan å prøve den med ... sopp og parmesan ... den er vidunderlig. Og passer tilfeldigvis veldig bra til en fredagskveld eller lørdagskveld. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon, så har du til dagen etterpå, eller til flere sultne gjester. Kikertvarianten er også super.

Ingredienser:

Jordskokk, purreløk, potet (forhold etter smak og behag. To purre, 4 jordskokker og 5 middels store poteter passer utmerket til 2-3 sultne personer, dersom du har brød ved siden av).
Salt, pepper, sitron
Vann
Hvitløk anbefales

og enten:
parmesan og aromasopp (eller annen sopp)
eller:
ferdigkokte kikerter

1. Vask og skrell  potet, purre og jordskokk, og skjær grønnsakene i biter. Å hakke noen hvitløkskløfter nå er absolutt på sin plass, men gjør som du vil!

2. Smelt en fin smørklatt i gryta (veganer? varmetålende olivenolje). Surr purre, potet, jordskokk og evt. hvitløk på middels varme i ca. 5 minutter.

3. Ha oppi vann. Se hvor høyt oppe grønnsakene er i gryta, og ha vann noen cm under det. Du kan justere etter hvert. Kok opp. Suppa skal småkoke til grønnsakene er møre. Velg den ene eller andre varianten, følg anvisningen der og gå deretter videre til trinn 4.

*Soppvarianten: Jeg anbefaler aromasopp, ca. 250 gram dersom dere er to sultne. Halvparten kuttes i småbiter, og stekes i smør, og has oppi suppa mot slutten. Den andre halvparten skjæres i skiver, stekes i smør og legges i en skål. Husk å ha litt vann i panna og med all soppkraften i suppa etter at du har stekt soppen. Når du serverer suppa kan man forsyne seg selv med revet parmesan og ekstra sopp.

*Kikertvarianten:  Kikertene må være ferdig kokte. De kan godt haes oppi når suppa kokes opp, eller du kan ha dem i mot slutten, avhengig om du vil ha dem supermøre eller litt fastere.

4. Når suppa er ferdig kokt smaker du til med salt og nykvernet pepper. Selv har jeg også oppi litt sitronsaft. Jeg valgte å mose grønnsakene litt med en potetstapper, det var veldig vellykket. Brød til servering er knallbra. Eller hva med litt...

 
hjemmelagd urteknekkebrød? Jeg fant oppskriften på Kraft Byrås matblogg. Jeg brukte all røra på ett brett og derfor tok det ikke 45 minutter men 4 timer å få stekt knekkebrødet. Dersom du smører røra/deigen tynnere tar det nok kortere tid!
Det ble veeeldig godt. Jeg brukte hjemmelaget urtesalt i stedenfor vanlig salt, anbefales. 


torsdag 14. april 2011

Supersunn, helt rå og veldig god salat.

Legg villris på et stort fat - den kan brukes rå, hvis du legger den i bløtt i tre-fire dager - husk å skifte vann ca. 2 ganger per dag.            (Dersom du vil kan du bruke kokt quinoa, pasta, bokhvete, brun ris etc. i steden!)

Dryss over purreløk skjært i tynne ringer. Du kan godt bruke rødløk eller vårløk i steden.

Tid for paprika. I tynne skiver.

Kålrot i fyrstikktynne biter.


Cherrytomat i båter.

Bløtlagte solsikkefrø. Eller vanlige, eller ristede. Evt. andre typer nøtter eller frø.

Basilikumblader, revet. 

Klem en halv lime i hånden mens du rister den over fatet. Noen rause ringer med en god olivenolje.
Nykvernet pepper og godt salt.

Sett fatet på bordet, med to mindre fat ved siden av. 

Spis sammen med en du ønsker vel. Gjerne litt brød og mandelbasilikumspesto ved salaten hvis du har.
Ellers, i tilfelle det ikke er overflødig å si det: Ta deg god tid med maten. Husk å tygge maten godt og spise sakte.
Viktig når man spiser rått! Og ellers også? Takk for maten! 

onsdag 13. april 2011

Sånn liker jeg å ønske folk velkommen






Kjære bloggleser! Velkommen skal du være. Så koselig at du kommer innom og besøker bloggen.

Det er ikke alltid at alt er helt ryddig og rent. Og jo eldre jeg blir, desto mer tillit har jeg til at jeg/vi kan ha det slik som vi selv vil i vårt eget hjem, så jeg blir ikke så stresset "selv om kanskje ikke ting er slik jeg kunne tenkt at andre ville tenke at ting burde være" (puh! Det gjør jo vondt å bare tenke den tankerekken der! Vekk med den!)  Samtidig er det fantastisk å gjøre det fint hjemme, på vår måte, invitere folk, og få dem til å føle seg ønsket og avslappet.

Og - i noen tilfeller må man bare innse at visse klassikere funker som bare det! Altså: Mat (og drikke) + blomster + musikk + røkelse (særlig når man ikke har laget varm mat som lukter godt og sterkt i seg selv).

I dette tilfellet her: snitter (!) med chevre, avocado, spirer, paprika, cherrytomater, sennep, lagret gouda (kjøpt i Amsterdam) og nykvernet pepper. Og perfekt moden galiamelon. Roser. Musikken: kanskje Aerial av Kate Bush? Noe av Milton Nascimento og vennene hans? Prema Mudhita av Alice Coltrane? Et rikt og gigantisk hav av musikalske skatter står til disposisjon, både oppdagede og uoppdagede! Kanskje noen vil spille? Og så røkelse! Jeg elsker røkelse. Her en god blanding av kongerøkelse (som jeg bruker året rundt!), palo santo - hellig tre - fra Ecuador, og myrra fra Panama. Masse lys hvis det ikke er lyst fra før. Og viktigst av alt - et åpent sinn, et åpent hjerte og åpne armer - og gleden over å møte vennene sine. Så lenge det sistnevnte er til stede kan alt skje, uansett hva som skjer med det andre.

Ja. Det var kanskje ikke så rent lite. Men det er nå i hvertfall nydelig å få besøk, synes jeg, uansett hvor mye eller lite man legger i forberedelsene.

Hva sier du til det? Ha en fin kveld!